top of page

TRUDNIČKI DIJALOZI™️

Trudnički dijalozi ™ je posebno osmišljen program grupne psihološke podrške trudnicama, sertifikovan od strane APPPAH (Association for Prenatal and Perinatal Psychology and Health).



Program je započet u Danskoj gde je testiran tokom šest godina, a nakon što je dao dobre rezultate i nakon što je kroz program prošlo oko 300 trudnica, započela je njegova popularizacija i to preko američke Asocijacije za prenatalnu i perinatalnu psihologiju i zdravlje (APPPAH).

Sve trudnice koje brinu o svojoj trudnoći mogu imati koristi od ovog programa. Međutim, poseban benefit se očekuje kod osetljivih i ranjivih grupa trudnica: veoma mlade trudnice, trudnice koje pate od depresije i anksioznosti, koje su u konstantnom stresu, trudnice sa prethodnim pobačajima, žene sa nerešenim odnosima sa sopstvenim roditeljima, ili partnerom, trudnice u mešovitim brakovima različitih kulturoloških vrednosti, samohrane majke, žene koje su bile podvrgnute tretmanima vantelesne oplodnje itd.

Ono što program čini jedinstvenim jeste rad u malim grupama do 6 trudnica, koje uz podršku sertifikovanog facilitatora prolaze kroz šest dvočasovnih sesija grupisanih u šest tematskih celina: trudnoća, beba, trudnica kao buduća majka, porodica koja se širi i formira rođenjem deteta, porođaj i život nakon rođenja deteta.

Tok razgovora je uslovljen i usmeren sopstvenim razmišljanjima i stavovima učesnica, koje prolaze kroz pomenute tematske celine. Facilitator programa postavlja određena i unapred pripremljena pitanja i tako doprinosi razvoju dijaloga, ali ne daje savete, ne primenjuje psihoterapiju, niti nameće svoje zaključke.

Nakon što se trudnice iz grupe porode održava se još jedna sesija na kojoj majke predstavljaju svoje bebe grupi i razmenjuju se utisci o samom porođaju, kao i sopstvenim utiscima o novoj majčinskoj ulozi.

Kroz naknadne neformalne studije primećeno je više koristi ovakvog pristupa: kroz komunikaciju u grupi trudnice stiču podršku i poverenje, lakše se povezuju sa bebom, uče kako da prate reakcije bebe i komuniciraju s njom još pre rođenja, prolaze kroz vežbe disanja i opuštanja i pripremaju se za život posle rođenja bebe. Program pomaže u smanjenju anksioznosti i stresa u trudnoći, povećava samopouzdanje i sigurnost budućih majki, poboljšava psihološko stanje trudnica tokom trudnoće i nakon porođaja, omogućava stvaranje jakih veza između članica grupe.

Ono što je isprobano u Danskoj i dalo takođe dobre rezultate jeste grupni i prilagođeni rad sa budućim očevima, koji isto mogu imati određene nesigurnosti i probleme u prilagođavanju novonastaloj situaciji, tj. očekivanom dolasku prinove. O tome više u narednom tekstu.

17 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page