top of page

SUNČANJE U TRUDNOĆI

Updated: Aug 21, 2021

Preterano izlaganje sunčevim zracima tokom letnjih meseci nije preporučljivo bez obzira na trudnoću. Iako je sunčanje dobar izvor vitamina D, ono takođe nosi puno rizika za zdravlje kože. Najznačajniji rizik predstavlja povećanje šanse za razvoj raka kože kasnije u životu.

U trudnoći sunčanje nije eksplicitno zabranjeno, ali treba voditi računa o mogućem uticaju prekomernog izlaganja sunčevim zracima.


Slika za Ginekoblog, dr Aleksandar Babić, Ginekolog Novi Sad, ginekološki pregled
Sunčanje u trudnoći, Ginekoblog

Prvo tromesečje trudnoće je najosetljivije: potrebno je obratiti više pažnje kako bi se izbegle opekotine od sunca, dehidracija i umor. Potrebno je unositi dovoljno vode, hrane bogate vitaminima i mineralima, često nanositi kremu za sunčanje i boraviti u hladu, kao i dovoljno odmarati tokom dana. Zna se da pod dejstvom UV zraka dolazi do razgradnje folne kiseline, koja je od velikog značaja, posebno u početnom delu trudnoće za razvoj nervnog sistema bebe. Zato se iz predostrožnosti preporučuje izbegavanje intenzivnog i dugotrajnog izlaganja UV zracima u vreme začeća i u ranoj trudnoći, uz suplementaciju folne kiseline.

Tokom drugog tromesečja potrebno je posvetiti više pažnje razvoju trudničkih mrlja. Koža je posebno osetljiva i određene hormonske promene uzrokuju povećanje proizvodnje melanina, suptance koja izaziva tamniju pigmentaciju kože u trudnoći, a posebno na mestima izloženim suncu. Trudnice su stoga sklonije pojavi tamnih mrlja na licu (hloazma, ili melazma), ili na ostatku tela (npr. u srednjoj liniji donjeg dela trbuha, tzv. linea nigra). Neke od tih mrlja mogu se zadržati i posle perioda trudnoće. U prevenciji razvoja pojačane pigmentacije pored kreme za sunčanje preporučljivo je izbegavati najtopliji deo dana i koristiti šešir sa velikim obodom kako bi se izbeglo direktno izlaganje suncu i zaštitili lice i ramena.

U trećem tromesečju cirkulatorni sistem donjih ekstremiteta može stvarati probleme, što se dodatno može pogoršati nakon prekomernog izlaganja suncu. Proširene vene, posebno ako se nađu pod uticajem toplote, mogu kasnije biti sklonije upalama i razvoju tromboze.

Od značaja je i pravilno zaštititi dojke, jer bi toplota mogla izazvati proširenje kapilara i kanala kroz koje prolazi mleko, što može doprineti kasnijem zastoju mleka.

Umereno izlaganje suncu se svakako može primenjivati u trudnoći, uz sprovođenje odgovarajućih mera zaštite kako bi se sprečili štetni efekti UV zračenja. Ukratko - neophodno je zaštititi kožu kremama za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom, nositi zaštitnu odeću, unositi dovoljno tečnosti i ne izlagati se suncu u najtoplijem delu dana.

65 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page