top of page

SPIRALA

Updated: Aug 21, 2021

Spirala je jedno od najefikasnijih dostupnih kontraceptivnih sredstava sa stopom trudnoće <1%. U današnje vreme koriste se najčešće dve osnovne vrste spirale: bakarna i hormonska (odn. progesteronska).

Slika za Ginekoblog, dr Aleksandar Babić, Ginekolog Novi Sad, Ginekološki pregled
Spirala, Ginekoblog

Obe vrste spirale deluju svojim fizičkim prisustvom u materici stvarajući nepovoljnu okolinu za usađivanje oplođene jajne ćelije (mehaničko dejstvo), dok svaka vrsta spirale ima svoja dodatna dejstva.


BAKARNA SPIRALA


Sačinjena je od plastike i bakra, najšešće je u obliku slova T. Delovanje traje između 5-10 godina, zavisno od proizvođača. Efikasnost joj je preko 99% u sprečavanju trudnoće. Može se staviti u bilo koje vreme tokom menstrualnog ciklusa, mada se obično postavlja tokom trajanja menstrualnog krvarenja. Potrebno je prethodno isključiti trudnoću, postojanje genitalne infekcije, ili nekog fizičkog defekta, ili prepreke u materici, koji remete izgled šupljine materice (miom, pregrada, anomalije materice i sl.). Pored mehaničkog dejstva protiv trudnoće, bakar koji se otpušta menja cervikalnu sluz i stvara nepovoljnu sredinu koja otežava spermatozoidima da dođu do jajne ćelije i prežive.

Spirala ne štiti od polno prenosivih bolesti, zbog čega je u tu svrhu potrebna i dodatna barijerna zaštita (npr. kondom), ukoliko žena nema stalnog partnera. Može se u bilo kom trenutku izvaditi, nakon čega se odmah uspostavlja mogućnost začeća.

Tokom postavljanja spirale postoji manji rizik od oštećenja zida materice (perforacije). Nakon postavljanja spirale postoji mali rizik od infekcije, ili pomeranja i ispadanja spirale. Menstruacije mogu biti obilnije, duže, ili bolnije u prvih 3 do 6 meseci nakon stavljanja bakarne spirale. Može se javiti i intermenstrualno krvrenje. Neposredno nakon postavljanja spirale mogu se javiti bol i grčevi (koji se mogu regulisati analgeticima), takođe i oskudno krvarenje, ili sukrvica nekoliko dana.


Korišćenje spirale nakon porođaja, pobačaja, ili prekida trudnoće

Bakarna spirala se obično može ugraditi 4 nedelje nakon porođaja (vaginalni ili carski rez), retko se postavlja ranije. Do tada ukoliko žena ima odnose treba da koristi neku drugu kontracepciju. Spirala ne smeta dojenju.

Nakon pobačaja, ili prekida trudnoće, bakarna spirala se može odmah postaviti, pri čemu se trenutno obezbeđuje zaštita od trudnoće.

HORMONSKA SPIRALA

Hormonska spirala je izrađena od plastike u obliku slova T i nakon postavljanja, pored mehaničkog dejstva svojim prisustvom, otpušta hormon progesteron, koji ima dodatno dejstvo u sprečavanju nastanka trudnoće. Otpušteni progesteron zgušnjava cervikalnu sluz, što otežava kretanje spermatozoida kroz grlić materice, vremenom istanjuje sluzokožu materice, pa je manja verovatnoća da se oplođena jajna ćelija ugradi u sluzokožu materice. Zbog ovog efekta jedna od indikacija za postavljanje hormonske spirale jesu i obilna menstrualna, ili disfunkcijska krvarenja. Nakon postavljanja spirale obim krvarenja se vremenom evidentno smanjuje. Kao dodatno dejstvo pominje se i mogućnost smanjenja broja ovulacija, što dodatno doprinosi delovanju ove vrste spirale.

Nakon postavljanja hormonske spirale neke žene mogu iskusiti neželjene efekte, kao što su promene raspoloženja, problemi sa kožom, ili osetljivost dojki.

Hormonska spirala se nakon porođaja postavlja nakon 6 nedelja i nije pogodna za sve žene, jer u nekim slučajevima nije preporučljiva za upotrebu. Primena ove spirale nije indikovana i treba biti oprezan kod žena koje imaju karcinom dojke, ili su ga imale u prethodnih 5 godina, koje imaju karcinom grlića, ili tela materice, oboljenje jetre, neispitano i nedefinisano intermenstrualno krvarenje, srčana i arterijska oboljenja i šlog, kao i još neka stanja. Ukoliko se hormonska spirala postavlja van perioda menstruacije, preporučuje se dodatna zaštita pri odnosima tokom narednih 7 dana.

Prethodno pomenuto kod bakarne spirale, a u vezi uslova i rizika za postavljanje, važi u suštini i za hormonsku spiralu.

Žene koje razmatraju ovaj vid kontracepcije, treba da se o uslovima, mogućnostima postavljanja i izboru vrste spirale konsultuju sa ginekologom.

609 views0 comments

Comments


bottom of page