top of page

REDOVNI GINEKOLOŠKI PREGLEDI

Redovni ginekološki pregledi su značajni za očuvanje ženskog reproduktivnog zdravlja. Oni omogućavaju rano otkrivanje potencijalnih problema poput karcinoma, infekcija, ili nepravilnosti genitalnih organa, pomažu u očuvanju plodnosti, te pružaju priliku za razgovor o kontracepciji i opštem zdravstvenom stanju.

     Žene bi trebalo da počnu da idu na godišnje ginekološke preglede između 18 i 21 godine, ili kada postanu seksualno aktivne. Međutim, ako se jave bilo kakvi ginekološki simptomi, ili je potrebna konsultacija npr. oko menstruacije i slično, pregled, tj. konsultacija se može zakazati ranije.


Ginekološki pregled, www.draleksandarbabic.com

     Na početku pregleda uzima se odgovarajuća anamneza gde se pored redovnih anamnestičkih podataka uzimaju i podaci o ginekološkim problemima, intervencijama, menstruacijama, porođajima i izgubljenim, ili prekinutim trudnoćama.

Sam pregled se sastoji od pregleda inspekcijom spoljnih genitalija, zatim  se u vaginu uvodi instrument koji se zove spekulum. Pomoću njega se omogućava pregled zidova vagine i grlića materice. Pri tome se može uzeti PAPA bris, po potrebi i drugi ginekološki brisevi. Prema proceni lekara može se uraditi i kolposkopija, a obično se na kraju pregleda radi ultrazvučni pregled unutrašnjih ginekoloških organa. Pri tome se danas uglavnom koristi vaginalna ultrazvučna sonda. Nekada, npr. ako pacijentkinja još nije imala odnose, ultrazvučni pregled se radi abdominalnom sondom, preko trbuha.

     Redovni ginekološki pregledi se obavljaju najčešće jednom godišnje, a dodatne kontrole se zakazuju po potrebi (npr. praćenje nakon neurednog PAPA nalaza, kolposkopski viđene promene na grliću, ultrazvučno praćenje cista, mioma i slično).

Brinite o Vašem zdravlju, zakažite preventivni ginekološki pregled.

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page