top of page

PSIHOLOŠKA PODRŠKA PROTIV DEPRESIJE U TRUDNOĆI

Updated: Oct 17, 2023

Trudnoća je putovanje koje karakteriše psiho-fizička transformacija života svake žene. To je vreme ispunjeno nestrpljenjem, srećom i snovima o budućnosti. Međutim, trudnoća može biti i vreme emocionalne ranjivosti, gde promene u hormonskom sistemu, fizičke transformacije i životne odluke mogu dovesti do povećanog nivoa stresa i, u nekim slučajevima, depresije. U takvim trenucima, od važnosti može biti psihološka podrška u trudnoći.


dr Aleksandar Babić, depresija, trudnoća, podrška, pshologija
Psihološka podrška protiv depresije u trudnoći , www.draleksandarbabic.com

Razumevanje depresije tokom trudnoće. Depresija tokom trudnoće ozbiljan je problem mentalnog zdravlja koji pogađa trudnice i novopečene majke. Ona obuhvata različite poremećaje raspoloženja, od prenatalne (pre rođenja) do postpartalne (nakon rođenja) depresije. Ova stanja mogu uticati ne samo na majku, već i na razvoj deteta i na celu porodicu. Važno je razumeti da depresija tokom trudnoće nije znak slabosti, ili neke greške u karakteru, već medicinsko stanje koje može pogoditi bilo koga.

Prema istraživanjima učestalost prenatalne depresije se kreće u opsegu 7% - 20% trudnica. Postnatalna depresija je takođe česta, i njeni simptomi se obično javljaju u prvim mesecima nakon porođaja. Učestalost postnatalne depresije se javlja kod oko 10% - 15% majki. Ovi brojevi su samo opšti statistički podaci i mogu značajno varirati u različitim populacijama. Takođe, važno je napomenuti da mnoge žene koje pate od ovih vrsta depresije ne potraže pomoć, pa stvarna učestalost može biti i veća.

Moć podrške. Trudnoća može biti vreme povećanog nivoa stresa i anksioznosti zbog raznih promena i neizvesnosti koje donosi. Imati podršku, uključujući partnera, porodicu, prijatelje i zdravstvene stručnjake može značajno olakšati te stresore. Psihološka podrška ima ključnu ulogu pružajući utehu, empatiju i pomoć tokom ovog osetljivog perioda.

Sa druge strane, ponekad razgovori sa prijateljima, partnerom, ili okolinom često nisu mogući, ili nema razumevanja prema onome sa čime se trudnica sreće i bori. Takođe, trenutno zdravstveni sistem nije fokusiran na psihološke probleme trudnica, već više ka praćenju fizičkih karakteristika trudnoće i nema se ni vremena ni dovoljno znanja, niti prethodne edukacije lekara sa kojima bi se adekvatno moglo izaći u susret trudnicama kod kojih je moguć razvoj depresije i drugih psiholoških problema u trudnoći. O jednom od programa koji su u stanju da pomognu možete pročitati OVDE.

Smanjenje stigme. Psihološka podrška tokom trudnoće pomaže u smanjenju stigme povezane s depresijom tokom trudnoće. Kada se žene osećaju sigurno i podstaknutno da izraze svoje osećanja i potraže pomoć, ruše se i prepreke u suočavanju s depresijom. Podsticajno okruženje pomaže ženama da shvate da nisu same i da traženje pomoći predstavlja znak snage, a ne slabosti.

Rana intervencija. Rana intervencija ključna je za borbu s depresijom tokom trudnoće. Podršku mogu dati osobe od poverenja, iz okoline, ili adekvatnije osoba koja je prošla kroz obuku i sertifikovana je za ovakav rad sa trudnicama (kao npr. edukator prenatalne i perinatalne psihologije). Ove osobe mogu pružiti potrebne alate i strategije za upravljanje emocionalnim izazovima trudnoće. Sa druge strane kod jače izraženih tegoba nekada je potrebno uputiti trudnicu psihoterapeutu, pa čak i psihijatru. Prepoznavanje znakova i simptoma u ranoj fazi može dovesti do adekvatnog poboljšanja tegoba i boljih ishoda kako za majku, tako i za dete.

Povezivanje i privrženost. Psihološka podrška podstiče snažnu povezanost između majke i deteta. Depresija može uticati na smanjenu sposobnost uspostavljanja sigurnog povezivanja i privrženosti, što je ključno za emocionalni i kognitivni razvoj deteta. S adekvatnom podrškom, majke mogu poboljšati svoju sposobnost povezivanja s novorođenčetom i stvarati podsticajno okruženje.

Poboljšanje zdravlja majke. Depresija tokom trudnoće može negativno uticati na zdravlje majke, uključujući povećan rizik od komplikacija kao što su prevremeni porođaj i niska porođajna težina deteta. Psihološka podrška može doprinijeti boljim fizičkim ishodima smanjenjem stresa i poboljšanjem emocionalnog blagostanja.

Poboljšanje ukupnog blagostanja. Emocionalno blagostanje trudnice nerazdvojno je povezano s njenim opštim zdravljem. Psihološka podrška može poboljšati samopouzdanje, smanjiti osećaj izolacije i pružiti dobru osnovu za suočavanje sa stresom. To dalje doprinosi zdravijoj trudnoći i mirnijem prelazu u majčinstvo.

Važnost psihološke podrške tokom trudnoće u borbi protiv depresije je izuzetno velika. To je ključna komponenta sveobuhvatne prenatalne nege koja koristi majci i razvoju deteta. Pružanjem sigurnog okruženja i podrške žene se bolje suočavaju s emocionalnim izazovima trudnoće, smanjuje se rizik od depresije tokom trudnoće i osigurava zdraviji početak za celu porodicu. Zajedno možemo podržati i osnažiti buduće majke, prepoznajući da njihovo mentalno blagostanje predstavlja temelj zdrave i sretne trudnoće.

39 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page