top of page

PROMENE U MOZGU OČEVA NAKON ROĐENJA BEBE

Prema novijim studijama koje su urađene u Španiji i Americi primećeno je da mozak očeva koji su dobili dete prolazi kroz merljive promene. Neke od tih promena uključuju blago skupljanje mozga. Ove promene u mozgu kod novopečenih očeva utiču na oblasti povezane sa empatijom i vizuelnom obradom. Veruje se da takve promene doprinose neuroplastičnosti - sposobnosti mozga da stvara i formira nove sinaptičke veze kako bi se prilagodio novim iskustvima.



U Španiji istraživači su skenirali mozak očeva (prosečne starosti 35 godina) pre nego što su njihove partnerke zatrudnele, a zatim ponovo dva do tri meseca nakon što su njihove partnerke rodile. Muškarci bez dece su takođe bili podvrgnuti skeniranju u sličnim intervalima. Za muškarce u američkoj studiji, istraživači su skenirali njihov mozak kada su njihove partnerke bile u trećem trimestru trudnoće (oko 30 nedelja). Ponovo su skenirali mozak očeva sedam do devet meseci nakon rođenja. U obe studije identifikovane su najznačajnije promene u kori mozga, tj. spoljašnjem sloju mozga koji je uključen u pažnji, planiranju, izvršnom funkcionisanju i obradi vizuelnih informacija i predstavlja deo mreže mozga koja može postati aktivna kada neko sanjari, priziva uspomene, ili razmišlja o budućnosti. Muškarci bez dece nisu imali takve promene.

Prethodne studije kod majki su pokazale slične promene u kori mozga slično kao i kod muškaraca, ali su takođe imale promene i u nižim subkortikalnim oblastima (ispod površine moždane kore) koje su povezane sa obradom emocija, sistemom pretnji i nagrada. Iako ove studije zahtevaju dodatna ispitivanja, rezultati bi mogli da sugerišu da je u očinstvo uključena kognitivna obrada višeg reda, dok majke pored ovih viših promena takođe pokazuju promene na bazičnijem nivou mozga, koje su slične kao i kod drugih sisara. To znači da se kod oba roditelja dešava remodeliranje mozga u periodu iščekivanja i nakon dolaska bebe na svet, a u pripremi za novu roditeljsku ulogu.

8 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page