top of page

NEREDOVNO MENSTRUALNO KRVARENJE

Updated: Nov 8, 2023

Neredovno menstrualno krvarenje je relativno čest ginekološki problem koji pogađa žene svih uzrasta. Obuhvata širok spektar menstrualnih nepravilnosti, od varijacija u dužini ciklusa do abnormalnih obrazaca krvarenja. Primer su menstruacije koje se javljaju u razmacima kraćim od 21 dan, dužim od 35 dana, izostanci ciklusa jedan, ili više meseci, kao i krvarenja koja su obilnija, ili oskudnija od uobičajenih.


Menstruacija, krvarenje, ginekolog, dr Aleksandar Babić, ginekološki pregled
Neredovne menstruacije, www.draleksandarbabic.com

Uzroci


Hormonska neravnoteža

Hormonske promene su vodeći uzrok neredovnog menstrualnog krvarenja. Stanja kao što su sindrom policističnih jajnika (PCOS), poremećaji štitne žlezde i perimenopauza mogu poremetiti ravnotežu estrogena i progesterona, što dovodi do nepravilnih ciklusa i abnormalnog krvarenja.

Patologije materice

Stanja koja utiču na matericu, kao što su miomi, polipi, ili endometrioza, mogu dovesti do nepravilnog krvarenja. Ove izrasline mogu ometati normalno odvajanje sluzokože materice tokom menstruacije, izazivajući produžene, ili obilne menstruacije.

Lekovi

Određeni lekovi, kao što su antikoagulantni lekovi, ili hormonski kontraceptivi, mogu uticati na menstrualni ciklus. Neke žene doživljavaju probojno krvarenje, ili neredovne menstruacije dok koriste ove lekove.

Faktori stresa i načina života

Visok nivo stresa, ekstremni gubitak, ili dobijanje na težini, prekomerno vežbanje i neravnoteža u ishrani mogu poremetiti osovinu hipotalamus-hipofiza-jajnici, utičući na regularnost menstrualnog ciklusa.


Posledice neredovnog menstrualnog krvarenja


Anemija

Produženo ili teško nepravilno krvarenje može dovesti do anemije zbog gubitka značajne količine krvi, što rezultira umorom, slabošću i bledilom.

Emocionalni stres

Život sa neredovnim menstrualnim krvarenjem može biti emocionalno izazovan. Može izazvati anksioznost, frustraciju i osećaj gubitka kontrole, što negativno utiče na mentalno blagostanje žene.

Problemi sa plodnošću

Nepravilni menstrualni ciklusi mogu otežati začeće, jer otežavaju precizno predviđanje ovulacije i plodnih dana.

Smanjen kvalitet života

Nepredvidljivost neredovnih menstruacija može poremetiti svakodnevne aktivnosti i društveni život, što dovodi do smanjenog kvaliteta života pogođenih žena.


Lečenje neredovnog menstrualnog krvarenja


Žene koje imaju neredovno menstrualno krvarenje treba da se jave ginekologu kako bi se utvrdio osnovni uzrok. Ovo uključuje ginekološki pregled, često laboratorijske analize iz krvi i radiološke preglede.

Hormonska terapija

Hormonski tretmani, kao što su kontraceptivne pilule, hormonska spirala, ili hormonska supstitucija, mogu pomoći u regulisanju menstrualnog ciklusa i upravljanju simptomima.

Hirurgija

U slučajevima kada je uzrok patologija materice (kao npr. miomi ili polipi), hirurške intervencije poput miomektomije, ili polipektomije mogu biti neophodne.

Promene životnog stila

Upravljanje stresom, održavanje zdrave telesne težine i uključivanje uravnotežene ishrane i redovnog vežbanja mogu pomoći u stabilizaciji menstrualnog ciklusa.

Alternativne terapije

Neke žene pronalaze olakšanje kroz alternativne terapije kao što su akupunktura, biljni suplementi, ili promene u ishrani.

Neredovno menstrualno krvarenje je višestruki problem sa različitim osnovnim uzrocima i potencijalnim posledicama. Razumevanje uzroka i njihovo adekvatno rešavanje je ključno u upravljanju i ublažavanju fizičkog i emocionalnog stresa koji može izazvati. Uz pomoć lekarskog pregleda (na prvom mestu ginekologa, po potrebi endokrinologa, i/ili drugog specijaliste), hormonske terapije i modifikacije stila života, žene mogu da povrate kontrolu nad svojim menstrualnim zdravljem, poboljšavajući opšti kvalitet života.

Comments


bottom of page