top of page

NEDELJA SVESTI O GUBITKU BEBE

Nedelja svesti o gubitku beba je jednonedeljni događaj posvećen razbijanju tišine oko trudnoće sa gubitkom bebe. Cilj je stvaranje mogućnosti za pojedince i porodice da podele svoja iskustva, podignu svest i pruže podršku jedni drugima. Tokom ove nedelje organizuju se različite aktivnosti i inicijative kako bi se promovisali otvoreni razgovori o gubitku bebe i kako bi se osiguralo da pogođeni dobiju podršku koja im je potrebna.


Gubitak trudnoće, www.draleksandarbabic.com

Kada je Nedelja svesti o gubitku beba?


Nedelja svesti o gubitku beba se obeležava svake godine od 9. do 15. oktobra. Osnovana je u Velikoj Britaniji 2002. godine od strane grupe dobrotvornih organizacija. Od tada je prerasla u međunarodni događaj, a zemlje širom sveta učestvuju u podizanju svesti i pružanju podrške porodicama pogođenim gubitkom bebe.


Kako se uključiti u Nedelju svesti o gubitku bebe 2024?


Učešće u Nedelji svesti o gubitku beba može pomoći u podizanju svesti o trudnoći i gubitku bebe i pružiti utehu ožalošćenim porodicama.


Neki od načina na koje pojedinci i organizacije poštuju ovu nedelju:


  1. Nošenjem ružičaste i plave trake: Ružičasta i plava traka je simbol Nedelje svesti o gubitku beba. Nošenjem se pokazuje podrška i solidarnost sa onima koji su doživeli gubitak bebe.

  2. Prisustvovanjem virtuelnim, ili lokalnim događajima: u svetu se organizuju različiti događaji na internetu, bdenja uz sveće, memorijalne službe, ili dobrotvorne šetnje.

  3. Deljenjem ličnih iskustava: podelom sopstvene priče nakon iskustva gubitka trudnoće podiže se svest i pruža nada drugima koji možda prolaze kroz slično iskustvo.

  4. Podrška dobrotvornih organizacije za gubitak bebe.

  5. “Talas svetlosti”: 15. oktobra u 19 časova pali se sveća u znak sećanja na bebe koje su prerano umrle, stvarajući talas svetlosti širom sveta.

  6. Korišćenjem društvenih medija: deljenje informacija, resursa i poruka podrške na platformama društvenih mreža

  7. Biti tu za prijatelje, ili članove porodice koji su doživeli gubitak bebe, nudeći saosećajnost, podršku i razumevanje


Tekst preuzet sa sajta: www.awarenessdays.com

Comments


bottom of page