top of page

KRVARENJE U RANOJ TRUDNOĆI

Krvarenje u ranoj trudnoći često stvara strah budućih roditelja i zahteva što skoriji pregled i ozbiljno razmatranje. Iako to može biti zabrinjavajući simptom, važno je shvatiti da svi slučajevi krvarenja u ranoj trudnoći ne ukazuju na problem, a za to mogu postojati različiti razlozi.

Neke činjenice i preporuke u vezi s krvarenjem u ranoj trudnoći:

1. Učestalost: krvarenje u ranoj trudnoći nije neuobičajeno i može se javiti u prvom tromjesečju, obično u prvih 12 nedelja trudnoće.

2. Vrste krvarenja: krvarenje može varirati po intenzitetu, od blagog do obilnog i može biti popraćeno različitim simptomima kao što su bolovi u donjem dijelu trbuha, ili grčevi.



3. Uzroci: krvarenje u ranoj trudnoći može imati različite uzroke, neki od njih su sledeći:

- Implantacijsko krvarenje: Neke žene primate manju braon sekreciju, ili krvarenje kada se embrion zakači za sluzokožu materice. Ovo je poznato kao implantacijsko krvarenje i obično je veoma lagano i javlja se u vreme očekivane menstruacije.

- Pobačaj: nažalost, krvarenje u ranoj trudnoći takođe može biti znak pobačaja, posebno ako je praćeno bolom u stomaku i obilnim krvarenjem. Vrlo je bitno da potražite medicinsku pomoć ako sumnjate na pobačaj.

- Ektopična trudnoća: u nekim slučajevima krvarenje može ukazivati na ektopičnu trudnoću, gde se oplođena jajna ćelija implantira izvan materice, obično u jajovodu. Ovo stanje zahteva hitnu medicinsku pomoć i pažnju. Više o ektopičnoj trudnoći možete pročitati OVDE

- Infekcije ili promene na grliću materice: infekcije, ili promene na grliću materice takođe mogu dovesti do krvarenja tokom rane trudnoće.

- Subhorionski hematom: predstavlja nakupinu krvi između posteljice i zida materice. Može izazvati krvarenje, ali u mnogim slučajevima se povlači samo od sebe bez štete po trudnoću.

- Molarna trudnoća: u retkim slučajevima, krvarenje može biti znak molarne trudnoće, stanja gde abnormalno tkivo trudnoće raste u materici umesto normalne trudnoće.

- Polipi grlića materice: benigne izrasline na grliću materice ponekad mogu izazvati krvarenje tokom trudnoće. Više o polipima materice možete pročitati OVDE

4. Medicinska pomoć: Ako se primeti krvarenje u ranoj trudnoći, odmah se treba javiti svom ginekologu, ili otići na pregled u bolnicu. Na taj način se može pružiti odgovarajuća nega.

5. Dijagnostika: Vaš lekar će uraditi akušerski pregled sa ultrazvučnim prgledom, po potrebi i druge testove kako bi se utvrdio uzrok krvarenja i stanje trudnoće.

6. Prognoza: zavisi od uzroka krvarenja i stanja trudnoće. Neki uzroci krvarenja mogu biti ozbiljni i zahtevaju intervenciju, dok drugi mogu biti manje ozbiljni i trudnoća se može nastaviti normalno.

7. Prevencija: nažalost, krvarenje u ranoj trudnoći često nije moguće sprečiti, ali životni stil i briga o zdravlju mogu pomoći u smanjenju rizika. To može da uključuje izbjegavanje pušenja, alkohola i redovne posete ginekologu i praćenje saveta o ishrani i fizičkoj aktivnosti.


Neophodno je da se konsultujete sa ginekologom ako se desi krvarenje tokom rane trudnoće. Lekar će uraditi ultrazvuk i druge neophodne testove kako bi se utvrdio uzrok krvarenja i opšte zdravlje trudnoće. U zavisnosti od uzroka, opcije lečenja i preporuke će se razlikovati. Imajte na umu da svi slučajevi krvarenja ne rezultiraju negativnim ishodom, a mnoge trudnoće napreduju do urednog kraja i porođaja, čak i nakon ranih epizoda krvarenja.

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page