top of page

KOLPOSKOPIJA

Updated: Oct 1, 2023

Kolposkopija predstavlja metodu kojom se aparatom koji se naziva kolposkop vrši pregled pre svega grlića materice, ali i vagine i vulve, pod određenim uveličanjem i osvetljenjem što omogućava lakše određivanje dela tkiva koje je sumnjivo na patološki proces, a koje se možda ne vidi golim okom. Obično se primenjuje kod neurednog PAPA testa, ali i kod sumnjivog izgleda grlića, ektopija, postojanja genitalnih bradavica, upalnih procesa, izraslina benignog izgleda (npr. polipa), neurednih krvarenja i bolova i sl.


dr Aleksandar Babić, Ginekolog Novi Sad, Ginekološki pregled
Kolposkopija, www.draleksandarbabic.com

Značajno je da kolposkopija udružena sa PAPA testom povećava tačnost identifikovanja patoloških promena na grliću do 98%. Ukoliko je indikovana biopsija, kolposkopijom se mogu odrediti tačna mesta na tkivu sa kojih se onda ciljano mogu uzeti uzorci.

Osnovni uslovi za sprovođenje kolposkopskog pregleda su: da žena u trenutku pregleda ne krvari menstrualno i da 24h pre pregleda ne koristi tampone, ne vrši ispiranje vagine i primenu vaginaleta, da nema odnose. Sam pregled se vrši u istom položaju kao i redovan pregled. Prethodno se spekulumom dopre do grlića. Kolposkop se postavi ispred ulaza u vaginu i svetlom aparata osvetli predeo vulve, vagine i grlića. Nakon početnog pregleda određene regije tkivo se premazuje prvo rastvorom sirćetne kiseline, a zatim Lugolovim rastvorom. Ukoliko je tkivo iritirano upalnim procesom, može se desiti pojava blagog peckanja, ali u principu je pregled bezbolan. Nakon svakog nanošenja pomenutih rastvora regija pregleda se posmatra pod uveličanjem pri čemu se traga za određenim sumnjivim mestima, tj. takozvanim suspektnim kolposkopskim slikama (AW epitel, mozaik, punktacije i slično).

Kolposkopija se može raditi i u trudnoći. Pri tome treba imati u vidu povećanu prokrvljenost genitalnih organa i da kolposkopska slika može izgledati drugačije nego što je u periodu van trudnoće. Rastvori koji se primenjuju tokom pregleda su bezbedni za trudnoću. Ukoliko je PAPA bris sumnjiv i ukoliko se kolposkopijom uoče sumnjiva mesta na grliću moguće je uraditi i biopsiju, pri čemu se izbegava kiretaža grlića materice zbog mogućih negativnih efekata na samu trudnoću.

Nakon završenog kolposkopskog pregleda, ukoliko nije rađena istovremeno i biopsija, može se nastaviti sa redovnim aktivnostima. Kao napomena za kraj mislim da je korisno pomenuti da će se nekada zbog primene Lugolovog rastvora pojaviti braon sekrecija iz vagine, što treba pacijentkinji naglasiti, posebno ako je trudna, zbog mogućeg efekta straha da se ne radi o nekom krvarenju.


391 views0 comments

コメント


bottom of page