top of page

KARCINOM GRLIĆA MATERICE U SRBIJI

Obzirom na predstojeću Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice u tekstu će biti reči o situaciji sa ovom opakom bolesti u Srbiji. Podaci koji su ovde izneti i grafikoni koji su prikazani se mogu naći na linku: https://hpvcentre.net/statistics/reports/SRB.pdf?t=1642256414357 gde su obrađene statistike za ovaj i druge karcinome povezane sa HPV infekcijom u Srbiji, kao i odnos sa drugim zemljama u regionu. Procene su urađene za 2020. godinu. Na sajtu se nalaze i podaci po različitim regijama sveta, kao i pojedinim zemljama.

Kratko se treba podsetiti da je osnovni uzrok za nastanak karcinoma grlića infekcija nekim od visokorizičnih tipova HPV virusa, udruženo sa individualnim doprinosećim faktorima što na kraju dovodi do razvoja maligne bolesti. Pri tome tipovi HPV 16 i 18 čine uzrok oko 70% karcinoma grlića. Sledeći po učestalosti su tipovi 31, 33, 35, 45, 52 I 58.

Dodatni opisani faktori koji doprinose razvoju carcinoma grlića su:

• pušenje

• dugotrajna primena oralnih kontraceptiva

• imunosupresiju (HIV, transplantacije organa)

• način života (loši socio-ekonomski uslovi)

• genetski faktori i predispozicija

• seksualna aktivnost započeta u ranoj mladosti (pre 16. godine)

• brojni seksualni partneri

• odnosi sa osobama koje imaju HPV infekciju

• anamneza seksualno prenosivih bolesti


Prema podacima i procenama za 2020. god u Srbiji je bilo oko 1205 novih slučajeva karcinoma grlića. U ukupnoj populaciji žena ovaj karcinom je bio na 5. mestu po učestalosti iza karcinoma dojke, pluća, debelog creva i tela materice.

Ginekoblog, karcinom grlića, Srbija
Karcinom grlića, Srbija. Preuzeto sa www.hpvcentre.net

U populaciji žena između 15 – 44 godina karcinom grlića je na 2. mestu, odmah iza karcinoma dojke.

Ginekoblog, Karcinom grlića kod žena 15-44 godine.
Karcinom grlića, Srbija, žene 15-44 god. Preuzeto sa www.hpvcentre.net

Procenjena incidenca pojave karcinoma grlića standardizivana prema godinama na 100 000 žena u Srbiji je za 2020. godinu bila 18.7, dok je na primer na svetskom nivou taj broj 13.3. Ako se posmatraju okolne zemlje nešto veća učestalost je jedino u Crnoj Gori (26.2), dok su sve ostale zemlje bivše SFRJ i neke evropske zemlje (navedene su npr. Grčka, Kipar, Italija, Portugal, Španija) sa manjom incidencom.


Ginekoblog, Karcinom grlića Srbija i Jugoistočna Evropa
Karcinom grlića, Srbija i Jugoistočna Evropa. Preuzeto sa www.hpvcentre.net

U pogledu smrtnosti u 2020. procenjeno je 634 smrtnih slučajeva usled karcinoma grlića. Po smrtnosti ovaj malignitet je na 5. mestu po učestalosti u ukupnoj populaciji žena, iza karcinoma dojke, pluća, debelog creva i pankreasa, dok je u populaciji između 15-44 godina na 3. mestu.

Ginekoblog, Karcinm grlića, Srbija, smrtnost
Krcinom grlića, Srbija, smrtnost. Preuzeto sa www.hpvcentre.net

Po smrtnosti od ove bolesti u regionu Srbija se nalazi na 2. mestu, iza Crne Gore.

Ginekoblog, Karcinom grlića, Srbija i Jugoistočna Evropa
Karcinom grlića, smrtnost, Srbija i Jugoistočna Evropa. Preuzeto sa www.hpvcentre.net

S obzirom na ovakvu statistiku jasno je da samo redovni preventivni ginekološki pregledi i zdrav stil života, sa izbegavanjem rizičnih faktora (pre svega infekcije HPV virusima), mogu dovesti do smanjenja ovih brojki u populaciji žena u Srbiji.










Comments


bottom of page