top of page

HISTEROSKOPIJA

Updated: Mar 13

Histeroskopija je medicinska intervencija koja uključuje umetanje tankog instrumenta sa izvorom svetlosti - histeroskopa kroz vaginu, u matericu, kako bi se pregledala unutrašnjost materice. Ovaj postupak omogućava ispitivanje i direktnu vizuelizaciju materične šupljine, identifikujući eventualne nepravilnosti, ili probleme koji mogu uticati na reproduktivno zdravlje žene.



Stanja u kojima se preporučuje histeroskopija:

  • Sumnja na postojanje promene u šupljini materice (polip, miom, priraslice i sl.).

  • Abnormalno krvarenje iz materice.

  • Abnormalno zadebljanje endometrijuma.

  • Krvarenje u postmenopauzi.

  • Neplodnost.

  • Neke urođene anomalije.

  • Uklanjanje stranih tela.

Postoji nekoliko kontraindikacija za histeroskopiju, a to su pre svega intrauterina trudnoća i aktivna infekcija karlice.


Postupak:

Histeroskopija se obično izvodi kao jednodnevna intervencija, tj. nakon intervencije isti dan pacijentkinja ide kući. Uglavnom se vrši u opštoj anesteziji, ali postoje i histeroskopije u lokalnoj anesteziji. Lekar pažljivo umeće histeroskop kroz vaginalni otvor, prateći putanju do materice. Kroz ovaj tanki instrument, koji se u šupljinu materice unosi kroz grlić, moguće je pregledati unutrašnjost materice i otvore jajovoda, te, prema potrebi, izvršiti manje hirurške zahvate.


Prednosti histeroskopije:

  1. Precizna dijagnostika: Histeroskopija omogućava precizno dijagnostikovanje problema unutar materice, pružajući lekarima jasnu sliku stanja.

  2. Minimalna invazivnost: Ova tehnika je manje invazivna u udnosu na neke druge ginekološke intervencije u materici, kao što je npr. kiretaža.

  3. Mogućnost lečenja: Osim dijagnoze, histeroskopija omogućava i lečenje određenih stanja u istom postupku, poput uklanjanja polipa, ili adhezija.

Zaključak:

Histeroskopija predstavlja savremenu dijagnostičko-terapijsku metodu koja pomaže u očuvanju ženskog reproduktivnog zdravlja. Uz redovne ginekološke preglede, ova vrsta postupka omogućava rano otkrivanje potencijalnih problema, pružajući ženama šansu za pravovremeno lečenje i očuvanje njihovog reproduktivnog kapaciteta.


Comments


bottom of page