top of page

EKTOPIJA (RANICA) NA GRLIĆU MATERICE

Updated: Oct 4, 2023

Ektopija, ili tzv. ranica grlića materice (označena nekada i kao cervikalna everzija, ektropija, ili erozija) nastaje kada ćelije koje normalno oblažu kanal grlića materice oblože spoljašnju površinu grlića.


Ginekološki pregled, dr Aleksandar Babić, Ginekolog Novi Sad
Ginekološki pregled, Ektopija, www.draleksandarbabic.com

Predeo ektopije je crvene boje i osetljiviji u odnosu na uobičajeni epitel koji se nalazi na površini grlića. Takođe, epitel koji čini ektopiju sadrži žlezdane ćelije koje luče sluz. Zbog toga se kod nekih žena mogu javiti simptomi poput krvarenja i pojačanog sekreta. Ponekad ektopija može da izazove ponovljene vaginalne infekcije, ili abnormalna krvarenja između menstruacija. Krvarenje se može javiti i posle odnosa, ili kod postojeće infekcije. Neke žene uopšte nemaju simptome i dijagnostikuje im se ektopija samo na redovnom pregledu.

Kao faktor koji doprinosi nastanku ektopije pominju se hormonske promene u organizmu. Često se ektopija razvija kod žena koje koriste oralne kontraceptivne pilule. Smatra se da je to odgovor organizma na visok nivo estrogena. Iz sličnog razoga se ektopija razvija kod žena u trudnoći.

Dijagoza se postavlja nakon pregleda grlića sa instrumentom koji se naziva spekulum. Ektopija izgleda mnogo crvenije od normalnog epitela grlića materice. Ovo je benigno (nekancerozno) stanje i samo po sebi ne dovodi do raka grlića. Nekada je važno isključiti ozbiljnija stanja, posebno rak grlića materice, ili polno prenosive bolesti koje mogu izgledati slično. Zbog toga je dobro pri pregledu ektopije uraditi i PAPA test, kolposkopiju, a nekada je preporučljivo i uzeti manji uzorak tkiva radi patohistološke analize (biopsiju), čime se definitivno dokaže benigna promena, naročito pre tretmana ektopije.

Lečenje obično nije potrebno i simptomi se često reše sami. Prva linija lečenja je prestanak uzimanja lekova koji sadrže estrogen - najčešće kombinovane oralne kontraceptivne pilule. Ovo je efikasno u većini slučajeva. Nakon trudnoće ektopija obično sama nestaje u roku od 3-6 meseci nakon rođenja bebe. U spontanom rešavanu ektopije smatra se da je od pomoći održavanje optimalne vaginalne flore i PH vrednosti vagine.

Ako ipak ektopija i simptomi koje uzrokuje potraju nekada će se predložiti jedna od dostupnih intervencija:

Dijatermija. Predstavlja metodu koja koristi toplotu da sagori žlezdane ćelije na spoljnoj strani grlića materice. Obično se koristi mali tanak štapić sa kuglicom na vrhu koji se zagreva električnom strujom. Tokom procesure mogu se osetiti grčevi, ili bolovi, poput menstrualnih.

Krioterapija. Ovde se koristi sonda kojom sezamrznu ćelije na ektopičnom delu grlića materice.

Osnovna mana gore pomenutih metoda je što se ovim postupocima ne dobije tkivo za patohistološku analizu, radi isjklučenja nekog procesa na grliću (npr. displazije).

Loop ekscizija. Predstavlja metodu kojom se omčicom skida površina ektopije. Time se dobija tkivo za dalju patohistološku analizu kojom se definitivno isključuje patološki proces u ektopičnom delu grlića. Više o ovoj intervenciji se može pročitati u posebnom tekstu OVDE.


Srebro-nitrat. U literaturi se pominje i aplikacija srebro-nitrata na ektopičnu površinu grlića.

Comments


bottom of page