top of page

DVA KRVNA SUDA U PUPČANOJ VRPCI

Pupčana vrpca normalno ima 3 krvna suda - jednu venu i dve arterije. Kada na ultrazvučnom pregledu lekar kaže da pupčana vrpca ima 2 krvna suda to znači da nedostaje jedna arterija. Učestalost ove pojave je 0,5 - 6%, a 3-4 puta više u blizanačkim trudnoćama.



Postoje tri tipa ovako izmenjene pupčane vrpce:

Tip 1 - 2 krvna suda su prisutna celom dužinom pupčane vrpce

Tip 2 - 3 krvna suda postoje na bebinom kraju pupčane vrpce, a na kraju prema posteljici 2 krvna suda

Tip 3 - posteljica u početku ima 3 krvna suda, da bi vremenom došlo do okluzije i zatvaranje jedne arterije.

Većina beba sa jednom arterijom normalno raste i razvija se i radi se o izolovanoj promeni. Ali ponekad ovo stanje može uticati na rast i razvoj bebe i biti povezano sa drugim promenama, ili anomalijama. Najčešće se radi o bubrežnim (6,48%), zatim kardiovaskularnim (6,25%) i mišićno-skeletnim anomalijama (5,44%). Postoji veći rizik od abnormalnosti posteljice. U nekim studijama je takođe prijavljena veća učestalost polihidramniona. Postoji povećan rizik od smanjenog rasta bebe, prevremenog porođaja, intrauterine i intrapartalne smrti. Kod nekih od ovih beba postoji i hromozomski poremećaj, sa često vidljivim i dodatnim anomalijama.

U većini slučajeva dijagnoza se postavi ultrazvučnim pregledom. U drugom trimestru treba uraditi ultrazvulčni skrining na druge anomalije i fetalnu ehokardiografiju, a nadalje, posebno u trećem trimestru pratiti rast i razvoj bebe, kao i doplere. Invazivna dijagnostika se najčešće preporučuje ako se otkriju povezane malformacije.

28 views0 comments

Recent Posts

See All

댓글


bottom of page