top of page

BABY BLUES

Bejbi bluz predstavlja privremene promene raspoloženja i osećanja tuge koje mnoge žene doživljavaju u ranom periodu nakon porođaja. Ovo promenljivo raspoloženje ima tendenciju da se pojavi oko drugog ili trećeg dana nakon porođaja i može trajati nekoliko dana ili nedelja.

 

     Simptomi bejbi bluza mogu uključivati:

 

     Osećaj tuge

     Promenljivo raspoloženje

     Anksioznost

     Nalete plača

     Gubitak apetita

     Probleme sa spavanjem

     Osećaj preopterećenosti u brizi oko bebe

     Razdražljivost

  Poteškoće u koncentraciji, ili donošenju odluka


Baby blues, www.draleksandarbabic.com

     Uobičajeni uzroci ovog stanja:

 

Promene u nivou hormona i neurotransmitera. Estrogen i progesteron padaju nakon porođaja, što dovodi do promena raspoloženja. Smanjen nivo serotonina, neurotransmitera uključenog u regulaciju raspoloženja, često može doprineti osećaju tuge i anksioznosti koje su iskusile majke sa bejbi bluzom. Dopamin, neurotransmiter uključen u regulaciju motivacije i emocionalnih odgovora, takođe može varirati utičući na raspoloženje majke i motivaciju. Povećan nivo kortizola kao odgovor na fizički i emocionalni stres može uticati na raspoloženje majke i smanjiti aktivnost neurotransmitera kao što je serotonin. Sve ove promene u hormonima i neurotransmiterima mogu uticati na emocije i osećanja majke.

     Intenzitet porođaja i novi ritam života sa novom bebom. Fizički i emocionalno izazovna priroda porođaja i povratak kući sa bebom — uključujući česta hranjenja i promenu pelena — može stvoriti osećaj preopterećenja.

     Neočekivana osećanja u prvom susretu sa bebom. Mogu se javiti pomešane emocije u vezi sa novom ulogom roditelja i brigom za bebu, uključujući strah, brigu i krivicu.

     Nedostatak sna. Tek rođene bebe su budne svakih nekoliko sati i zahtevaju učestalu negu i hranjenje, što dovodi do nedovoljno sna kod majki. To može dovesti do osećaja potištenosti, veće osetljivosti, ili anksioznosti.

     Problemi sa hranjenjem. Bolne bradavice, nedovoljna količina mleka, teže uhodavanje sa samim procesom dojenja mogu učiniti prvih nekoliko nedelja posle porođaja stresnijim, kao i pomešana osećanja u vezi sa hranjenjem na flašicu.

    Odnos sa partenrom. Rođenje bebe može promeniti neke stvari u odnosu sa partnerom i staviti dodatni stres dok se prilagođavate.

 

     Razlika od postporođajne depresije (PPD)?

     

     Bejbi bluz: Ako imate bebi bluz, verovatno ćete se osećati tužno, zabrinuto i umorno, ali simptomi će biti blaži (tako da ćete se verovatno malo oraspoložiti nakon sna, šetnje, ili razgovora sa prijateljima). Ova osećanja imaju tendenciju da se povuku za oko dve nedelje bez lečenja.

    Postporođajna depresija: može se posumnjati na depresiju ukoliko simptomi traju duže od dve nedelje, ili se javi izraženo anksiozno, ili duboko depresivno osećanje i ponašanje. PPD je ozbiljan poremećaj raspoloženja i intenzivniji je od bejbi bluza, što znači da generalno traži određenu dodatnu intervenciju.

 

     Upravljanje bejbi bluzom?

 

     Iako simptomi bejbi bluza uglavnom prolaze vremenom, neke stvari mogu dodatno pomoći: podrška okoline u nezi bebe, nalaženje vremena za odmor, sebe i zajedničko vreme sa partnerom, adekvatna hidracija, ishrana i san. Primećeno je i da suplementacija elemenata koji utiču na stvaranje serotonina (kao što su inozitol, vitamini D, C, B6, B12), koji je odgovoran za raspoloženje, može prevenirati, ili smanjiti nastajanje simptoma bejbi bluza, popraviti raspoloženje i olakšati povezivanje sa bebom nakon porođaja.



Comments


bottom of page